
Ten je hlavně spojován s uctěním památky zemřelých, kdy sobota je podle katolické tradice svátkem všech svatých a neděle, lidmi nazývaná dušičkovým dnem, představuje vlastní vzpomínku na blízké zemřelé. Počasí obvykle nebývá nějaké valné, o "dušičkovém víkendu" většinou již odpovídá i naší podzimní náladě obvyklé v této době. Letošní víkend resp. hlavně sobota, byl však jiný. Ne tím, že jsme si jako obvykle v uplynulých dnech připomenuli památku všech našich blízkých tradičními květinami se svíčkami, ale počasím. Ohlášený vichr nedorazil, slabší vítr se v odpoledních hodinách uklidnil, obloha se úplně vyjasnila a teplota vystoupala na krásných 15°C. A tak se objevil nápad zopakovat si v zahradní pergole letošní "poslední grilování", zejména když v domácích zásobách jsme objevili něco na grilovací rošt. A aby se využilo slunečného odpoledne, na nic jsme nečekali, zapálili v krbu a nejen že připravili oheň na grilování, ale dostatečně vyhřáli i celé krbové těleso, tak že nebylo pochyby, že byť v otevřené pergole, bude možno posedět dle libosti a ne venku jen rychle povečeřet. A tak se nejen pojedlo grilované maso, vypilo něco červeného, ale probrala se i spousta maličkostí, na které nezbyl v každodenním spěchu čas se u nich zastavit.
Starosti všedních dnů zůstaly za plotem, mobily v domě, čas u ohně volně plynul a nikdo nikam nespěchal. Jen ty "hafanky" zpočátku vydržely se honit za míčkem nebo spolu, aby v závěru nakonec zalehly u tepla a zůstaly tam až do konce. Bylo to krásné půldne, které už opravdu ukončilo letošní opravdu bohatou sezónu. A jaký by to byl konec, kdyby nepřišlo na mysl, co bude příště. Tak abychom nemuseli dlouho čekat, tak už se hledá termín na předvánoční punč...

Ještě cítím ve svém chřípí vůni ohně a grilované krkovice a už jsou na obzoru další mňamky, no není to paráda. Zdraví Z.
OdpovědětVymazat