Oslavy svátku sv. Martina byly v této kotlině donedávna spojovány většinou jen s vyhlížením prvního sněhu. Hrstka těch, kteří se mohli počítat k milovníkům dobrého vína, měla toto období navíc spojeno s Francií a Beaujolais Nouveau - s tradicí ochutnávání mladého vína. Od roku 2006 se však tato tradice díky iniciativě moravských vinařů dostala i do našich končin. Ke svátku sv. Martina tu totiž neodmyslitelně patří jak do zlatova upečená tzv.“Svatomartinská husa“, tak dávný zvyk připíjet si v tento den poprvé novým mladým vínem. A dokonce v některých receptech je právě mladé víno tím, čím se Svatomartinská husa při pečení podlévá. A právě připíjení novým mladým vínem položilo základ nové tradici, tradici Svatomartinského vína. A na co se letos můžeme těšit ? Pod společnou značkou Svatomartinské se na pultech představí více než tři čtvrtě miliónu lahví se 175 vzorky mladých vín od 80 vinařských firem. A tak úterý 11. listopadu nejen ukáže, zda sv. Martin přijede na bílém koni (podle aktuální předpovědi počasí by se tato pranostika mohla naplnit jen ve vyšších polohách, a to se ještě nemusí jednat o trvalou
pokrývku, na které by bylo možné zahájit novou běžkařskou sezónu), ale také jestli se vyvedla letošní úroda hroznů. Vinaři totiž dobře vědí, že pokud se Svatomartinské víno vyvede, je kvalitní celý ročník. A tak pokud se chystáte do mladého vína i vy, mějte na paměti slova spisovatele Hrabala: "Svatomartinská vína jsou mladá, veselá a nevyzrálá a je potřeba je tak brát. Mladé víno se nechutná, mladé víno se pije..." A pokud chcete mít zážitek úplný, je tu ještě Svatomartinská husa, které se nemusí vzdávat ani ti, co neustále myslí na svou linii. Vždyť právě sv. Martin je předzvěstí zimy, kdy jak většina z nás věří, bude dost příležitostí se přebytečných joulů zbavit.
Žádné komentáře:
Okomentovat