Ten je hlavně spojován s uctěním památky zemřelých, kdy sobota je podle katolické tradice svátkem všech svatých a neděle, lidmi nazývaná dušičkovým dnem, představuje vlastní vzpomínku na blízké zemřelé. Počasí obvykle nebývá nějaké valné, o "dušičkovém víkendu" většinou již odpovídá i naší podzimní náladě obvyklé v této době. Letošní víkend resp. hlavně sobota, byl však jiný. Ne tím, že jsme si jako obvykle v uplynulých dnech připomenuli památku všech našich blízkých tradičními květinami se svíčkami, ale počasím. Ohlášený vichr nedorazil, slabší vítr se v odpoledních hodinách uklidnil, obloha se úplně vyjasnila a teplota vystoupala na krásných 15°C. A tak se objevil nápad zopakovat si v zahradní pergole letošní "poslední grilování", zejména když v domácích zásobách jsme objevili něco na grilovací rošt. A aby se využilo slunečného odpoledne, na nic jsme nečekali, zapálili v krbu a nejen že připravili oheň na grilování, ale dostatečně vyhřáli i celé krbové těleso, tak že nebylo pochyby, že byť v otevřené pergole, bude možno posedět dle libosti a ne venku jen rychle povečeřet. A tak se nejen pojedlo grilované maso, vypilo něco červeného, ale probrala se i spousta maličkostí, na které nezbyl v každodenním spěchu čas se u nich zastavit. Starosti všedních dnů zůstaly za plotem, mobily v domě, čas u ohně volně plynul a nikdo nikam nespěchal. Jen ty "hafanky" zpočátku vydržely se honit za míčkem nebo spolu, aby v závěru nakonec zalehly u tepla a zůstaly tam až do konce. Bylo to krásné půldne, které už opravdu ukončilo letošní opravdu bohatou sezónu. A jaký by to byl konec, kdyby nepřišlo na mysl, co bude příště. Tak abychom nemuseli dlouho čekat, tak už se hledá termín na předvánoční punč...
1 komentář:
Ještě cítím ve svém chřípí vůni ohně a grilované krkovice a už jsou na obzoru další mňamky, no není to paráda. Zdraví Z.
Okomentovat