středa 25. května 2022

Ola Kala aneb "Steak a vše ze svíčkové"

A aby ten název kursu pražské školy vaření Ola Kala byl kompletní, hned doplním, že následuje ještě pomlčka a velkými písmeny text " CO MUŽI MŮŽOU".  Ale napsat zde jen to, proč? Vždyť do naší nemovitosti po jeho absolvování dorazilo další know how z oblasti gastronomie. Po základech indické kuchyně to tentokrát byla příprava křehkých a šťavnatých steaků doplněná o carpaccio s rukolou, parmazánem a kapary a tatarák se sušenými rajčaty, bruschetou a salátkem s dresingem z francouzské hořčice. To nejen proto, aby se celý kus svíčkové zužitkoval :-) V mezičasech to ještě doplnila příprava houbového ragú a gratinovaných brambor jako přílohy ke steaku a nechyběla ani sladká tečka na závěr. Tou byly bramborové šišky se švestkovým glazé a strouhaným perníkem. Mimochodem na to glazé padlo docela dost slivovice. A že se to povedl, svědčí i prázdné talíře na konci tohoto kursu. K úplné "dokonalosti" mělo přispět v rámci připravených ochutnávek ještě párování připravených jídel s vínem, ale to by kousek od kuchyňského studia nesmělo v podzemním parkingu Flora stát auto a s ním následovat pozdně večerní jízda po D11 domů. P.S. Teď jen najít vhodnou příležitost a předvést získané zkušenosti, aby nezůstalo jen u těch fotografií. P.S. Jinak na tatarák většinou "stačí" i kvalitní zadní hovězí a s jeho přísadami je to jako s receptem na svíčkovou, neb chutě jsou různé. Důležité ale je, aby se nevytratila chuť masa. Pak už je lepší udělat "tatarák" z něčeho jiného. Ale v tom případě už "tatarák" jen vyjadřuje způsob úpravy příslušného pokrmu.



Žádné komentáře: