pondělí 2. září 2024

Poslední prázdninový týden pomalu skončil

Počasí v pondělí se pochlapilo, návštěva se vydařila snad po všech stránkách a stejně jako posledně se plánovaná doba odjezdu posunula o hodinu.  Pod střechou pergoly fungoval jen krb a to jen v poledních hodinách (žádné topení), kdy jsme mu svěřili přípravu oběda. Jinak přes týden už taková klasika, tedy ranní procházky s Clifem, které tentokrát "monitorovaly" i místa, kde se minulý týden potkalo více vody na jednom místě (pole), úterý bylo nejen o Pardubicích, ale i o letošním již druhém letním setkání v Kuklenách U růže u desítky s tlačenkou, středa o dodělávce na zahradě (co se v neděli odpoledne nestihlo resp. co stihlo od té doby docela povyrůst a bylo to třeba zkrátit), aby to vše gradovalo ve čtvrtek, kdy i přes to nastupující vedro mi nějak nestačila  ranní vycházka s Clifem, a prodloužil jsem si to už bez něj nejprve do těchlovického lesa, abych to nakonec protáhl až do zámeckého parku a poté před zámek Hrádek u Nechanic. Opět s malým občerstvením "na obrátce", takže zpět už to taková pohoda nebyla, ale dopadlo to, jazyk jsem měl "na vestě" stejně jako jej měl ráno Clif, když jsme se vrátili z lesa. Po obědě na mě čekaly zbylé brambory s tím, že je třeba je už vykopat, tak tam ze mě lilo ještě více než dopoledne, takže nebylo divu, že se mi po odpoledním frappé už nějak nechtělo ven, což mi vydrželo až do večera, kdy čekalo zalévání a pak i "příprava" na zítra, kdy by už mohly být jasné termíny pro plánované práce v kuchyni. Spolu s bramborami opustil zahradu i první meloun, který byl nejen velký, ale i dobře vyzrálý, tedy sladký. Teplá voda v květinovém jezírku zřejmě svědčí leknínům, které přišly s květy teprve v závěru léta, zato rajčata po ošetření na začátku července, kdy to s nimi vypadalo bledě, se stále předhánějí s úrodou. Ty, červená řepa a dýně Hokkaidó budou asi jediné produkty z venkovní zahrady, které letos počasí moc neovlivnilo. Samotný závěr týdne ještě přinesl jednu cestu ke Cvrčkům pro rakytník v medu, jednu cestu do Hradce za účelem doplnění nějakého nářadí do dílny, aby se víkend uzavřel návštěvou Pardubic a definitivní tečku mu udělalo dnešní rychlé grilování, neb zvědavost, jak chutnají čertovské špekáčky, byla veliká. A nezklamaly. Mimochodem to jsou první buřty, které už jsou na povrchu černé ještě dříve, než je stačíte spálit :-)


Žádné komentáře: